7.4’lük deprem 10 ili vurdu; Büyük yıkım var!

deprem

22.16 | AFAD, Maraş merkezli depremlerde 1762 kişinin öldüğünü, 12 bin 68 kişinin yaralandığını, 5 bin 606 binanın yıkıldığını açıkladı. Bugün saat 04.17’de Maraş’ta meydana gelen depremde kişi 1762 kişi öldü, 12 bin 68 kişi yaralandı. Deprem nedeniyle 7 gün milli yas ilan edildi.

AFAD, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde yaşanan depremin büyüklüğünü 7.7 olarak revize etti. Kandilli Rasathanesi de yaptığı revizede depremin moment büyüklüğünün 7.7 olduğunu bildirdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, toplamda bin 541 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

AFAD: Yıkılan bina sayısı 2834, yaralı sayısı 8533, vefat eden sayısı 1498’e yükseldi. Ulaşılamayan bölge kalmadı, çalışmalar devam ediyor.

Türkiye saati ile 13,23’te bir deprem daha meydana geldi, depremin şiddeti Avrupa Sismoloji’nin verilerine göre 7,8 merkez üssü ise Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olarak kayıtlara geçti. Deprem Türkiye’deki birçok ilden hissedildi. Depremin şiddeti bir kez daha 7’den büyük olarak ölçüldü.

Ankara, Şanlıurfa, Malatya, Diyarbakır, Konya ve Kahramanmaraş’ta hissedilen şiddetli bir deprem daha meydana geldi.Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 7.5, merkez üssünü ise Kahramanmaraş Gözpınar-Ekinözü olarak açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından açıklama yapıyor. Erdoğan şunları kaydetti:

“Devletimiz deprem anından itibaren tüm kurumlarıyla harekete geçmiştir. Önceliğimizi arama kurtarma çalışmalarına verdik. Depremin ağır hasara yol açtığı illerimizde kurtarma faaliyeti kesintisiz şekilde sürüyor.

Diyarbakır’da bir binanın yıkılma anı görüntülere yansıdı.

Maraş’ın Pazarcık ilçesinde saat 4.17’de 7,4 büyüklüğünde deprem olurken Antep’te de büyüklükleri 6,4 ile 6,5 olan iki deprem meydana geldi. Deprem bir çok ilde ve ayrıca Rojava ile Kürdistan Bölgesi’nde de hissedildi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, deprem saat 4.17’de, Maraş’ın Pazarcık ilçesinde gerçekleşti.

Deprem, yerin 7 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Çok sayıda ilden de hissedilen depremin 30 saniyeden fazla sürdüğü öğrenildi.

Antep’te 6,4 ve 6,5 büyüklüğünde deprem

Öte yandan AFAD, saat 04.26’da merkez üssü Antep’in Nurdağı ilçesi olan 6,4 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi.

AFAD’ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, deprem saat 04.36’da, Antep’in İslahiye ilçesinde gerçekleşti.

6,5 büyüklüğündeki deprem, 9,77 kilometre derinlikte oldu.

Maraş’ın yanı sıra Antep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye ve Hatay’da da hissedilen deprem nedeniyle bazı vatandaşlar binalardan çıkarak dışarıda bekledi.

Can kayıpları var

Urfa Valisi Salih Ayhan, deprem nedeniyle 16 binanın yıkıldığını ve 17 kişinin hayatını kaybettiğini, 30 kişinin yaralandığı açıkladı.

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, “6 bina yıkıldı, 6 vatandaşımız hayatını kaybetti, 79 vatandaşımız yaralandı” açıklamasını yaptı.

Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, kentte 34 binanın yıkıldığını, 5 kişinin hayatını kaybettiğini, kurtarma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Maraş’ta meydana gelen depremde Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde 8 katlı bina yıkıldı. Enkaz altında kalanların kurtarma çalışmalarının sürdüğü belirtildi.

Malatya Valisi Hulusi Şahin, kentte depremde şu ana kadar 23 kişinin hayatını kaybettiğini, 420 kişinin yaralandığını, 140 binanın yıkıldığını belirtti.

AFAD: 76 kişi hayatını kaybetti, 440 kişi yaralandı

AFAD’dan yapılan açıklamada, en büyüğü 6,6 büyüklüğünde olmak üzere 06.30 itibarıyla 42 artçı depremin meydana geldiği belirtildi.

Depremin Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana başta olmak üzere çevre illerde yoğun şekilde hissedildiği ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

“SAKOM’dan alınan ilk bilgilere göre an itibarıyla Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman ve Malatya’da 76 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Kilis’te 440 vatandaşımız yaralanmıştır. Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında depremin seviyesi 4. seviye olarak ilan edilmiş olup illerimizde ve Başkanlık AFAD merkezinde tüm afet grupları toplanmıştır.”

Bir çok kentte binalar yıkıldı

Deprem nedeniyle Maraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Antep, Malatya ve Hatay’da bazı binalar yıkıldı.

Ara ara sarsıntıların hissedildiği bölge illerinde valilikler koordinasyonunda kriz masaları oluşturuldu.

Yıkılan binaların bulunduğu bölgelerde arama kurtarma çalışmaları başlatıldı.

Ekiplerin sahada çalışmaları sürüyor.

Soylu’dan açıklama

Deprem sonrası açıklamalarda bulunan Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Geçmiş olsun dileklerimi bütün milletimize, ülkemize iletiyorum. 4. seviye alarm ortaya koyduk. Uluslararası yardım kuruluşlarından da yardım istenilen bir seviyedir bu. Şuana kadar 6’nın üzerinde 6 artçı deprem meydana geldi, en büyüğü 6,6. Yıkım ve can kaybı konusunda net bir şey henüz söyleyemeyiz” ifadelerini kullandı.

Antep Valisi’nden açıklama

Gaziantep Valisi Davut Gül, merkez üssü Maraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7,4 büyüklüğündeki depremle ilgili, “Depremin ardından ilk andan itibaren 657 ihbar aldık, tamamı değerlendirildi, kent genelinde 531 göçük söz konusu.” dedi.

Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremin ardından devletin tüm imkanlarıyla sahada olduğunu söyledi.

Arama kurtarma ve yardım çalışmalarının devam ettiğini belirten Gül, “İlk andan itibaren 657 ihbar aldık, tamamı değerlendirildi, kent genelinde 531 göçük söz konusu. Önümüzdeki saatlerde daha net bilgiler paylaşılacaktır.” diye konuştu.

Maraş’ta patlama

Deprem sonrası Maraş’ta bir bölgede büyük bir patlama ve ardından yangın çıktı.

7.4’lük deprem sonrası AFAD’dan hayati uyarı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ise 7.4 büyüklüğündeki depremin ardından cep telefonlarıyla iletişime ilişkin uyarıda bulundu.

Başkanlığın sosyal medya hesabından yapılan duyuruda, “Afet ve acil durumlarda iletişimin kesintisiz sürdürülebilmesi hayati önemdedir. Haberleşmelerinizi kısa mesaj servisi (SMS) ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapınız. Hayati durumlar dışında telefon görüşmesi yapmaktan kaçının.” bilgisi paylaşıldı.

Adıyaman Valisi’n’den açıklama

Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, Tv kanalına bağlanarak bölgedeki son durumu aktardı. Vali Çuhadar, hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirterek büyük binaların çöktüğünü söyledi.

HABER BİZDEN sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et