Savaş uçağı kendi kendine ateş açtı

savaş uçağı

ABD’de savaş uçağı F-35’lerden biri gece uçuşu yaparken kendi kendine ateş açtı. Bir F-35 uçağı, Arizona’da eğitim uçuşu yaparken kendi kendine ateş açtı. military.com sitesinde yer alan habere göre, olay 12 Mart’ı 13 Mart’a bağlayan gece savaş uçağı Arizona üzerinde uçarken meydana geldi.

Pilot, olaydan yara almadan kurtuldu ve uçağı üssüne geri getirmeyi başardı. Uçakta 2,5 milyon dolarlık hasar meydana geldi.

Ajans Bizim’in haberine göre F-35B tipi savaş uçağı, 25 mm’lik zırhı delebilecek kadar kuvvetli patlayıcıya sahip top monte edilmiş durumda eğitim uçuşu için havalanmıştı.

Amerikan basınından yer alan haberlere göre, kazanın sebebi bilinmiyor. Ancak, silahın boşaldığı ve merminin patlayarak uçağın alt kısına zarar verdiği tahmin ediliyor. Atışın kaza sonucu mu meydana geldiği yoksa tetiklendiği mi konusu henüz aydınlığa kavuşmadı.

Kaza A sınıfı olarak kayıtlara geçti. Bu Amerikan ordusunda en ciddi kaza anlamına geliyor ve genellikle 2,5 milyon dolar üzerinde hasar meydana geldiğinde ya da askeri bir personelin ölümüne yol açtığında kullanılıyor.

175 milyon dolarlık F-35’in kaza listesi kabarık. Lockheed Martin tarafından 2006’da üretilmeye başlamasından bu yana sorunlar eksik olmuyor.

Mayıs 2020’de, bir F-35 çok sert iniş yaptı ve Hava Kuvvetleri tarafından hazırlanan rapora göre, uçak “yuvarlandı, tutuştu ve sonra tamamen yok oldu”. Kaza raporunda, kaskın pilota uygun şekilde oksijen verememesi de dahil olmak üzere birkaç neden üzerinde duruldu. 2014 yılında, bir F-35 kalkışa hazırlanırken, 2016’da bir F-35 havadayken alev aldı. 2019’da F-35’lerin rastgele bir şekilde alev aldı ortaya çıktı. Bunun, F-35’in motorunda yakıtın sızmasına ve alev almasına neden olabilecek bir tasarım hatasından kaynaklandığı anlaşıldı.

Bir Cevap Yazın

HABER BİZDEN sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et