Diyarbakır’da mahkeme başkanından takdirlik hareket: HDP’li vekille diyalog şaşırttı

diyarbakır

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile geçtiğimiz aylarda Rosa Kadın Derneği’ne yönelik yapılan operasyonda gözaltına alınan eski HDP Batman Milletvekili Aya Akat Ata gözaltına alınmış, daha sonra serbest bırakılmıştı. İddianame hazırlayan savcılık, Ata hakkında ‘örgüt üyeliği’ suçundan dava açtı. Davanın ilk duruşması bugün Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya Kobani soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Ata SEGBİS üzerinden, avukatları ve Ata’nın yakınları duruşma salonunda hazır bulundu

Kürtçe savunma sohbeti

Mahkeme başkanı Ramazan Dündür, söz konusu iddialara cevap vermek üzere sanık Ayla Akat Ata’ya söz hakkı verdi. Ata konuşmasına Kürtçe başlayınca mahkeme başkanı araya girerek, “Haber verilmediği için tercüman yok. Ayrıca bir şey söylemek istiyorum, cezaevine girenlerde neden bir Kürtçe hayranlığı başlıyor” diye sordu. Ata ise, “Ben cezaevine girmeden önce de Kürtçe savunma yapıyordum” yanıtını verdi.

Mahkeme başkanı: Bende Zazaca ve Kürtçe öğrenmek istiyorum

Tercüman olmayınca savunmasını Türkçe yapan Ata, “Anadilde yaşam hakkı tanınmıyor. Anadilim olan Zazaca savunma yapmak istiyorum, ama yapamıyorum” deyince mahkeme başkanı Dündar, “Öğrenememişsiniz bizi niye suçlu addediyorsunuz” yanıtı verdi. Ata ise, “Mahkemenizi suçlu addetmiyorum, anadilinde yaşam hakkı tanınmıyor. Tanınmadığı için eğitim de kullanılmıyor. Eğitimde kullanılmadığı için gündelik dilde annemden öğrendiğim kadarıyla kendimi ifade edebiliyorum. Ama eğitim dili olmadığı için hukuksal kavramda yetersizlik yaşıyorum” şeklinde konuştu

HDP’li Ata’nın bu sözleri üzerine mahkeme başkanı Dündar, “Anladım, ben de Kürtçe, Zazaca, Almanca, İngilizce, Fransızca öğrenmek isterim” yanıtı verdi.

Başkandan örnek davranış

 Mahkeme başkanı HDP’li Ata ile annesinin SEGBİS üzerinden birbirine el salladığını görünce mübaşire, “Kamerayı Ata’nın annesine zomla ve mikrofonu yakınlaştır. Annenizle görüşebilirsiniz” dedi. Ata ve annesi Zazaca konuşurken, mahkeme başkanı Dündar ise kararı yazdırdı.

Mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi

Bir Cevap Yazın

HABER BİZDEN sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et